Scratch

sound the trumpet scratch De scratch met Purcell en Bach op zaterdag 8 november 2014 was een groot succes!
Maar liefst 50 zangers gaven zich de afgelopen maanden op en hoewel er de laatste week enkele afzeggingen binnen kwamen hebben we uiteindelijk met een indrukwekkend koor van ongeveer 60 man/vrouw een heerlijke dag beleefd!
Het was de eerste keer (zo bekende hij na afloop) dat onze dirigent een scratchdag dirigeerde. Dat was echt niet te merken. Met niet aflatend enthousiasme loodste hij ons door het Magnificat en Hail! Bright Cecilia. Ook zong hij tijdens het concert aan het einde van de dag enkele solo’s, net als een van onze eerste sopranen. Gonny van der Maten leverde werkelijk vakwerk met de begeleiding op piano (het Magnificat) en kistorgel (Hail! Bright Cecilia). Het bleek dat de ‘gastzangers’ de partijen vooraf prima hadden voorbereid, waardoor het geheel erg goed klonk! Uit het concert dat wij aan het einde van de dag ten gehore brachten aan elkaar en ongeveer 35 bezoekers bleek dat we in een dag studeren een resultaat hebben behaald waar we met ons allen trots op mogen zijn.
Een prachtige manier om onze verjaardag te vieren!

Scratch1Wij ontvingen na afloop de volgende mail van een van de deelnemers:

Een groot woord van dank voor het Amer Concert koor! Afgelopen zaterdag was ik een van de (51?) mensen die zich had ingeschreven voor de scratch dag. Het was een geweldige dag! Voor het Amer Consort wat het de eerste keer dat ze een scratch dag hadden georganiseerd en ze hebben zich prima van hun taak gekweten: alles was prima geregeld door de organisatie. Bij binnenkomst stond alles klaar, stoelen, koffie en pepernoten(!) en ik werd zeer vriendelijk ontvangen. In de loop van de dag spraken diverse Amer Consort-leden me aan om te vragen hoe ik alles ervoer: ze zorgden ervoor dat ik me echt welkom voelde!
De dag verliep prima, repetitietijden, tijd om te lunchen en te luchten (was prachtig weer in het mooie Amersfoort), koffie, thee en vóór het “informele”concert een heerlijk diner in een superleuk eetcafé zowat om de hoek.
De keuze om te repeteren en uit te voeren in de ambiance van de mooie Xaveriuskerk met zulk een mooie akoestiek was natuurlijk een goede keuze.
En dan natuurlijk het belangrijkste: de muziek!! Een geweldige keuze. Maar ja, wat kan er mis zijn met de Grote Bach. Wat een geweldig mooi Magnificat heeft hij toch gemaakt, muziek die rechtstreeks naar de ziel gaat! En Purcell “Hail, St Cecilia”. Zo rond 22 november, de dag dat in Katholiek Nederland en omstreken de patroonheilige van de muziek wordt gevierd, is natuurlijk ook helemaal mooi.
Maar de muziek kan dan wel zoveel honderd jaar geleden zo mooi gecomponeerd zijn, het staat of valt wel bij een dirigent die alles leidt. En wat heeft Dirkjan Horringa dat fantastisch gedaan: met humor en respect voor alle mensen die er die dag waren. Voor hem was deze scratch dag ook de eerste keer. Nou, dat zou je niet zeggen, hij deed het met verve en wist met een enkele aanwijzing de klank zoveel mooier wist te maken, een kunst die niet alle dirigenten verstaan. Hij wist de mensen goed te “bespelen” op zeer positieve wijze en het resultaat en vooral de muziekvreugde was er dan ook naar.
Ook een zeer groot compliment aan de begeleidster op piano en orgel. Helaas ben ik haar naam even kwijt. Begeleiden is een vak apart en zij verstond de kunst om op zeer subtiele wijze zich aan te passen aan alle partijen en het koor als geheel. Zelf ben ik destijds afgestudeerd aan het conservatorium Maastricht (cello) en weet hoe belangrijk het is als een begeleidster op piano (en nu ook orgel) je als het ware boven jezelf tilt tijdens repetities en een concert. Zij deed het werkelijk fenomenaal!. Ook een compliment aan de sopraan (ook haar naam is me helaas ontschoten) die een aantal soli zong (zonder daadwerkelijke voorbereiding voor zover ik begreep).
Kortom, ik kijk met zeer veel genoegen terug op deze dag. Dank daarvoor!
Graag tot ziens en veel succes de komende concerten!
Hartelijke groet, Marianne Nuvelstijn (meegezongen met de 1e sopranen)

We kijken met zijn allen terug op een geslaagde dag met heel veel zangplezier, en een prachtig eindconcert in de sfeervolle Xaveriuskerk.