Recensie CD ‘Sound the Trumpet’

CD12Amer Consort
Onder leiding van Dirkjan Horringa
Purcell, Hail! Bright Cecilia en
Bach, J. S. Magnificat BSV 243 a
CD totale duur 77 minuten Bestel de CD

 

Een goede vriend zond mij deze CD samen met zijn kerstgroeten. Het pakketje lag op Kerstavond bij mij in de brievenbus. Die avond paste het nog niet in mijn programma. De volgende  morgen was het Eerste Kerstdag, dus samen uitruimen van de vaatwasser en ontbijt maken – zaken die feestdagen gezellig maken. Een mooi moment voor barokmuziek.

Het begint al goed met die heldere, enigszins schelle baroktrompetten. Een professioneel orkest met een welhaast ‘eigen’ geluid. Toen het koor inzette ben ik op de bank gaan zitten en heb ik de schone vaat maar even laten wachten. Even goed uitluisteren. Mooi gezongen, gedisciplineerde dictie, breed en rustgevend. Een fraai vol, rond geluid! Toen ik beter keek zag ik op de foto dat Amer Consort een betrekkelijk klein koor is. Ik telde ongeveer twintig zangers, terwijl het geluid op de CD een veel forsere indruk geeft. Neem track 5, Soul of the World: gedragen, af en toe swingend waar dat kan en mag. Verzorgd en imposant. In track 16, Von Himmel Hoch, klinkt intieme, beschaafde bescheidenheid die alleen een goed koor onder een goede dirigent kan uitdragen. Maar ook in het samenspel met het orkest is luisteren hier één en al genoegen.

Hoe verdienstelijk de solisten en orkest ook naar voren komen, voor mij persoonlijk mag Amer Consort bij het volgende jubileum weer een CD maken. Het mag ook al eerder, want dit koor is nu op dreef. Als dan het evenwicht in tijdsduur dat koor, orkest en solisten worden gehoord wat meer naar het koorwerk kan worden verlegd dan zal mij dat niet spijten. Of een hele CD met bescheiden instrumentale begeleiding, dat mag ook. Pas later hoorde ik dat Amer Consort voor honderd procent uit amateurs bestaat. Dat verbaasde me, maar de bewondering groeide daardoor wel met een paar punten.

John van der Puil

Rotterdam, januari 2015