Komende concerten

2023:

Inloopconcerten Amateurkunst033 – 18 februari 16.30 uur kerk de Bron: voorproefje van het concert  ‘O, mijn hart!’

Zondag 19 februari
15.00 uur in de Johanneskerk: O, mijn hart! Muziek vol pijn en vreugde

Sfeervol madrigalen-concert op zondag 19 februari om 15.00 in de Johanneskerk.

De afgelopen maanden heeft vocaal Ensemble Amer Consort hard gewerkt aan weer een bijzonder project. Het koor onder leiding van Leenke de Lege werkt toe naar een madrigalenconcert met de treffende titel ‘O, mijn hart! – muziek vol pijn en vreugde’. Er worden prachtige stukken gezongen, met als hoogtepunt de ‘8 Ceské madrigaly’, opus 278, van Bohuslav Jan Martinů (1890-1956). Daarnaast klinken er madrigalen van de Britse componist Thomas Morley (1557-1602), aangevuld met a capellawerk van Janacek (1854-1928), Heitor Villa-Lobos (1887-1959), Camille Saint-Saëns (1835-1921), Claude Debussy (1862-1918) en Gustav Holst (1874-1934).

Repertoire

Bij het samenstellen van het repertoire hebben we de in Nederland zelden uitgevoerde madrigalen van Martinů als uitgangspunt genomen. Deze zijn heel origineel, afwisselend, leuk, vreemd, goed, weerbarstig, verleidelijk, speels en zeer expressief. Het tegendeel van ‘saai’, in andere woorden: prachtig!

Ze zijn ook zeker niet makkelijk, met wonderlijke noten, grote sprongen, stemkruisingen en soms divisies voor de mannen in drieën, met twee vrij hoge tenorpartijen.

Om de madrigalen van Martinů van wat context te voorzien, hebben we muziek van verwante componisten en van leermeesters in ons programma opgenomen. Morley was een belangrijke inspirator van Martinů. Daarom zingen we 6 madrigalen van zijn hand. Tussen Villa-Lobos en Martinů zijn duidelijke parallellen te trekken: ze leefden ongeveer tegelijkertijd, zijn allebei beïnvloed door nationalistische trends en baseerden hun composities op volksliederen uit hun eigen regio, beiden leefden in Frankrijk en lieten zich door Debussy en zijn impressionisme beïnvloeden. Vandaar ook een stukje van Debussy in het programma, dat samen met de ‘Deux Choeurs’ van Saïnt-Saëns een mooi blokje vormt. Het stuk van Holst past prima vanwege het Engels (versus Morley) en het volkslied-karakter van het hoofdthema. Het lied van Janaček over de onfortuinlijke eend is mooi en paste alleen al wat de taal betreft goed in het programma.

Volgend concert

Een nieuw programma met Duitse muziek van o.a Brahms, Bruckner, Reger en Rheinberger.

Zaterdag 28 oktober. Nadere informatie volgt.