Dirigent & zangers

Leenke de Lege

Sinds november 2021 is Leenke onze enthousiaste dirigent. Leenke de Lege studeerde Slavische Taalkunde te Leiden en daarna enkele jaren klassiek zang. Als professioneel zangeres zong ze onder meer bij Cappella Amsterdam, Kamerkoor Nieuwe Muziek, de Nederlandse Bachvereniging en Collegium Vocale Gent. Al in haar tienerjaren raakte Leenke geïnteresseerd in de koordirectie en met ruim 20 jaar dirigeer-ervaring op zak besloot zij in 2017 om er haar hoofdvak van te maken.

Naast het Amer Consort dirigeert Leenke nu het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock en vocaal ensemble Capella Culemborg. Zij is repetitor bij Het Andere Koor in Wageningen en artistiek leider van de stichting Musica Choralis, waarmee zij afgelopen zomer het bijzondere en actuele ‘Requiem voor gevallen broeders’ van de Russische componist Kastalski in Nederland in première heeft gebracht. Met dit concert en het daaraan voorafgaande onderzoekstraject heeft Leenke haar masterstudie Koordirectie op succesvolle wijze afgerond.

Nu heeft Leenke de Nederlandse première van de ‘Stille week’ van Maximilian Steinberg in voorbereiding, een van de laatste grote religieuze Russische koorwerken die zijn gepubliceerd voordat Stalin en de zijnen het schrijven van geestelijke muziek onmogelijk maakten.

Binnenkort dirigeert Leenke Bach’s Matthäus-Passion, in een verkorte versie voor professionele solisten en orkestmusici en een amateurkoor dat voor een belangrijk deel bestaat uit mensen met dementie.

Vocaal ensemble Amer Consort

Wij zijn een ambitieus kamerkoor uit Amersfoort met enthousiaste leden. Wij zoeken de uitdaging in spannende klassieke koormuziek van middeleeuwen tot nu. We zingen zowel a capella als met instrumentale begeleiding. Het plezier in zingen staat voorop, waarbij er ook altijd oog is voor de ontwikkeling van ons muzikale kunnen.

We hebben een hoog ambitieniveau en streven naar verbetering binnen een plezierige context. We nemen niet snel genoegen, maar genieten met tevredenheid van het uiteindelijke resultaat. Noten studeren doen we voornamelijk thuis; op de repetities werken we graag aan koorklank, samenzang, verdieping en muzikale afwerking.

Het Amer Consort streeft naar minimaal twee uitvoeringen per jaar plus kleinere activiteiten, waaronder af en toe een programma met onderverdeling in kleine(re) ensembles (denk aan kwartetten, kwintetten, duetten).

Het Amer Consort kent een goed op elkaar ingespeeld bestuur, statuten en huishoudelijke reglement en ontvangt structurele gemeentelijke subsidie en projectsubsidies waarmee concerten gefinancierd kunnen worden. Belangstellende zangers wordt een auditie afgenomen en voor alle leden worden er 3-jaarlijks 10-minutengesprekken gehouden door dirigent en bestuur.

Op dit moment bestaat het Amer Consort uit 17 leden: 5 sopranen, 6 alten, 3 tenoren en 3 bassen. We hopen in de toekomst weer uit te kunnen groeien tot een koor met 24-26 leden.

Juli 2022